Η σιωπη – Ο χειροτερος μας εχθρος

Γιατί συμβαίνει αυτό? Μην μιλάς κορίτσι μου, ο κόσμος δεν νοιάζεται.

Γιατί με πονάς? Μην μιλάς κορίτσι μου, ο κόσμος έτσι είναι.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό? Μην μιλάς κορίτσι μου, ο κόσμος δεν το επιτρέπει.

Βλέπω φόβο, βλέπω πολλή ηττοπάθεια και απάθεια στον κόσμο μας. Και φοβάμαι…

Οσο θετική κι αν είμαι, ο κόσμος συχνά με κάνει να νιώθω μικρή κι ασήμαντη. Με κάνει να νιώθω οτι δεν νιάζεται για τίποτα – γιαυτά τα παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν απο την πείνα, για τον πλανήτη μας που πεθαίνει απο τη πλαστική σαβούρα και τον καταναλώτισμο, για τους άμαχους πληθυσμούς που χάνονται στην Συρία και για τους περαστικούς που πεθαίνουν χωρίς αιτία σε κάτι γειτονιές στις Φιλιππίνες.

Με κάνει να νιώθω εξωγηινη σε ένα σκληρό κόσμο που με φιλοξενεί προσωρινά έτσι κι αλλιώς. Ο ρομαντισμός έχει πεθάνει – Κορμιά πουλιούνται σε γωνιές στον δρόμο για απολαυσεις μιας νύχτας, οι τρόποι καλής συμπεριφοράς έχουν αντικατασταθεί απο σλόγκαν τύπου ‘Bitch Better Have My Money’ και ο φόβος να ανοίξεις την καρδιά σου και τον κόσμο σου σε κάποιον έχει γίνει βασική προυπόθεση σε υποτιθέμενες ‘σχέσεις’.

Βλέπω ιδέες και καινοτομίες σε μυαλά νέων να μένουν στάσιμα γιατί κάποιοι μας θέλουν ήσυχους, μας θέλουν ακίνητους, θέλουν την παραίτηση μας από τη ζωή, θέλουν να φοβηθούμε το ρίσκο λέγοντας ‘Μα αν δεν πετύχει?’.

Κι όμως συχνά λέω στον εαυτό μου ‘Κι αν πετύχει?’. Βρίσκω την δύναμη και επιλέγω να βλέπω ελπίδα, ως τυπική ονειροπόλα και αθεράπευτα ρομαντική. Βλέπω το χρώμα της ζωής και μιλώ δυνατά γιαυτό, θέλοντας να παρασύρω κι άλλους στον διάβα μου.  Η σιωπή – η οποία κάποτε είναι αναγκαία για να βρούμε τον εαυτό μας- κατ’εμένα είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Όταν η ζωή σε πνίγει με αδικίες και απαγορεύσεις, πρέπει να μάθεις να μιλάς- πως αλλιώς μπορείς να βρεις τη λύση? Γιαυτό μάθε να διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν, να φωνάζεις δυνατά για οτι σε καίει και σε κάνει να νιώθεις μικρό. Μάθε να φεύγεις με  εκκωφαντική έξοδο απο καταστάσεις που δεν σε χαρακτηρίζουν πια. Μόνο έτσι μπορείς να δώσεις λύσεις και να κάνεις τους άλλους να αναρωτηθούν. Μάθε να προσπαθείς, ξανά και ξανά, να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι.

Πάρε το ρίσκο και ζήσε τη ζωή σου με τις επιλογές που θέλεις εσύ – Αγόρασε αν θέλεις εκείνο το αυτοκίνητο που σου αρέσει ή αν θέλεις κυκλοφόρα με το ποδήλατο και ξόδεψε τις οικονομίες σου στα ταξίδια που τόσο αγαπάς να κάνεις. Πες του πως τον αγαπάς έστω κι αν εκείνος φοβάται το συναίσθημα αλλα την ίδια στιγμή να σεβαστείς τον εαυτό σου αρκετά ώστε να πεις το αντίο σε ανένδοτες αγάπες. Δεν σου αρέσει η αδικία με τους πολέμους και τη φτώχεια? Ωραία, κάνε ένα βήμα και βρες μια εθελοντική οργάνωση να υποστηρίξεις βάζοντας και εσύ το λιθαράκι σου. Δεν σου αρκεί αυτό? Κάνε ένα μεγαλύτερο βήμα και πήγαινε στην πρώτη γραμμη να βοηθήσεις απο κοντά.

Βλέπεις η σιωπή δεν φέρνει αλλαγές. Η σιωπή μας αφήνει στάσιμους-  επιλέγοντας τη σιωπή αργοπεθαίνουμε. Αντιμέτωπισε τους φόβους σου και βγες έξω απο το καβούκι σου! Πάλεψε για τα θέλω σου- μπορείς να βρεις το τρόπο αρκει να το θέλεις αρκετά! 

Και να ρωτάς ‘Γιατί συμβαίνει αυτό’, ‘Γιατί με πονάς?’, ‘Γιατι δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτο’ μέχρι να πάρεις την απάντηση σου. Παιδιά σαν κι εμάς δεν τα παρατάμε εύκολα, είμαστε μαχητές της ζωής, και θέλοντας και μη πρέπει να δίνουμε φωνή σε αυτούς που μας χρειάζονται.

[Αφιερωμένο σε φίλους και γνωστούς που με εμπνέουν να γράφω]

img_2718-01.jpeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s